En 7-retters meny til deg som vil lykkes med grønn ventilasjon

28. april 2025
Bygg- og anleggsnæringen står globalt for 40 prosent av energibruken og klimagassutslippene, og det kan ikke fortsette. Men hvordan kan ventilasjonsbransjen bidra til at dette bedres?

Mads Mysen, fagdirektør i GK, serverer her sine syv beste råd for deg som vil lykkes med grønn ventilasjon. Med materialvalg til forrett og skalerbarhet til dessert.

1. Velg produkter med lavest miljøbelastning

Materialvalg betyr mye for klimagassutslipp. Ventilasjonskanaler er et godt eksempel. Her kan du velge mellom tre nivåer:

  • Ombruk av kanaler. Ventilasjonskanaler har som hovedregel lang levetid, og egner seg derfor godt til ombruk. Dette gir nesten 100 prosent reduksjon i utslipp.
  • Kanaler av lavutslipps eller resirkulert stål. Dette gir 50 - 75 prosent lavere utslipp enn tradisjonelle kanaler.
  • Tradisjonelle kanaler. Gir ingen utslippsreduksjon.

– Vi ser en økende interesse for lavutslippsprodukter, og markedet responderer med stadig flere gode alternativer, sier Mads Mysen.

Se også:

Norge i verdenstoppen på materialforbruk: – Et grunnleggende problem at kulturen er å bygge nytt
Les mer

2. Øk ombruksgraden

Mange tekniske installasjoner har lang levetid. Likevel rives de ut lenge før de er utslitt. Ventilasjonsaggregater, kanaler og spjeld kan gjenbrukes dersom de vurderes og oppgraderes riktig. Leverandører som Lindab og Swegon tilbyr nå tjenester for dette.

Et godt eksempel er Glynitveien i Ski, hvor Höegh Eiendom stilte krav om 100 prosent ombruk av ventilasjonsutsyr. 

– Resultatet endte til slutt på 50 prosent ombruk av VVS-installasjoner, som blant annet inkluderte et brukt ventilasjonsaggregat. Dette viser at det er fullt mulig å gjenbruke tekniske installasjoner på en smart måte, sier Mysen.

Se også:

Glynitveien 33 i Ski har fått 500 kvadratmeter med rehabiliterte kontorlokaler.  Foto: Dmitry Tkachenko / Höegh Eiendom
Mål om 100 prosent ombruk viser VVS-bransjen nye muligheter
Les mer

Mysen oppfordrer også bransjekollegaer til å være oppmerksomme på reklamasjonsansvar. 

– Ombruksmaterialer har ofte ingen garanti fra produsent. For å sikre kvaliteten bør det gjennomføres en grundig tilstandsvurdering, og eventuelt suppleres med sertifiseringer eller forsikringer for å redusere risiko. 

Produsentene begynner imidlertid nå å tilby ombrukte produkter med fullt garanti- og reklamsjonsansvar.

Mysen informerer også om at det er mulig å søke om støtte fra Enova til ombruksprosjekter.

Se også:

GK har montert 70 meter med ombrukte ventilasjonskanaler på nye Aursmoen skole. Foto: GK.
Aursmoen skole tar i bruk brukte ventilasjonskanaler
Les mer

3. Innhent kunnskap

For å gjøre bærekraftige valg trenger du riktig informasjon. Bruk ressurser som Grønn VVS-veilederen for praktiske eksempler og konkrete løsninger. 

– Utforsk også fagnettverk, bransjeseminarer og relevante publikasjoner for å holde deg oppdatert på de nyeste løsningene og teknologiene, råder Mysen.

4. Still krav og gjør beregninger

Gjør beregninger for å vite hvor utslippene oppstår. Bruk miljødeklarasjoner (EPD) for materialvalg og LCA for livsløpsvurderinger. NS 3720 setter standarden, mens FutureBuilt Zero gir praktiske utslippskrav. 

– Reduzer er et effektivt programverktøy for å beregne klimagassutslipp. Fra 2025 inkluderer verktøyet også tekniske installasjoner, noe som gir mer presise beregninger. Gode beregninger gir konkrete svar på hva som faktisk fungerer, sier Mysen.

Se også:

GK velger leverandører med miljødeklarasjoner
Les mer

5. Utnytt eksisterende installasjoner

Mange komponenter i ventilasjonssystemet har lang levetid og kan brukes på nytt ved ombygging eller oppgradering. Ventilasjonskanaler, sjakter og tilkoblingspunkter kan ofte bevares, noe som sparer både materialer og penger.

– Markedet beveger seg mot smartere gjenbruk av eksisterende løsninger. Det er bærekraft i praksis, sier Mysen.

6. Velg fleksible løsninger

Ventilasjonen bør være tilpasset bygget, men også fleksibelt nok til å endres senere. Hvis du følger byggets grid (modulbasert oppdeling) og plassering av vinduer, kan ventilasjonssystemet enkelt tilpasses fra åpne kontorlandskap til cellekontorer – og tilbake igjen.

– Fleksibilitet er nøkkelen til langsiktig bærekraft. Jo lettere systemene kan tilpasses endringer, desto mindre utskifting og materialbruk i fremtiden, sier Mysen.

7. Tenk skalerbarhet

Når kanaler og komponenter kan demonteres enkelt, blir vedlikehold og oppgraderinger mye enklere. Bruk derfor for eksempelkanaler og rør som kan skrus sammen, fremfor limte løsninger.

Små grep gir stor effekt

Grønn ventilasjon handler om mange små, smarte valg. Materialvalg, ombruk og fleksible løsninger gir lavere miljøavtrykk og mer bærekraftige bygg. 

– Det er ingen magisk løsning, men summen av mange gode valg gir resultater, avslutter Mysen.

Referanser

Se våre referanser

Gjennom lang erfaring har vi opparbeidet bred og ettertraktet kompetanse.

Inne i limtre-dragerne blir det vedlikeholdsganger som sikrer adkomst til alt utstyr som monteres i taket.