Dette må du tenke på når du skal rehabilitere næringsbygg

10. april 2025
Strengere klimakrav og mer miljøbevisste leietagere øker etterspørselen etter rehabilitering. God planlegging er avgjørende for å lykkes, mener ekspertene.

Ifølge en SINTEF-rapport har rehabilitering halvparten så stor miljøpåvirkning som å rive og bygge nytt. Samtidig gir strengere klimakrav en økt etterspørsel etter rehabilitering, og ROT-markedet (renovering, ombygging og tilbygg) er forventet å vokse i årene som kommer. Verdien på ROT-markedet vil øke fra 121,4 milliarder kroner i 2024 til 127 milliarder kroner i 2027, ifølge Prognosesenterets rapport om ROT-markedet i yrkesbygg.
 
I GK merkes den økte etterspørselen godt og GKs prosjektleder, Jens Harald Iversen, tror veksten bare vil fortsette. 

Jens Harald Iversen.
Jens Harald Iversen.

– Antall ansatte som jobber med rehabilitering hos oss har doblet seg på få år. I tillegg vet vi at mellom 80 og 90 prosent av bygningene vi har i dag vil fortsatt eksistere og brukes i 2050.

Miljøbevisste leietagere

Han får støtte av avdelingsleder i GK i Trondheim, Alf Einar Grimsø, som mener mye av veksten drives frem av leietakerne.

– For mange leietakere er det ikke lenger et spørsmål om lokaler er energieffektive, men hvor godt de oppfyller miljøkrav. Byggherrer som ikke tar dette på alvor, risikerer både å tape inntekter og lengre utleieperioder, sier Grimsø.

Energieffektivisering er også noe som leietagere i næringsbygg etterspør. Det bekreftes av en undersøkelse gjort av DNB, der ni av ti oppga at de ønsker å leie i kontorbygg med energiklasse A, B eller C, neste gang bedriften skal flytte.
 
– God inneluft og lavere energikarakter gjør altså bygget mer attraktivt og enklere å leie ut, sier Grimsø.

Han trekker frem et eksempel fra Trondheim der GK har rehabilitert et næringsbygg bestående av tre blokker med totalt ti etasjer, som gikk fra rundt 30 prosent til 100 prosent utleiegrad etter rehabiliteringen.

– Rehabilitering er ofte den mest kostnadseffektive måten å forbedre energiklassen og bærekraftsnivået. Betong har et skyhøyt Co2-avtrykk, det er derfor mer bærekraftig å gjenbruke enn å bygge nytt, sier Grimsø.

Se også:

SINTEF sitt bygg i Børrestuveien. Foto: SINTEF.
Kuttet energiforbruket med en tredjedel uten dyre oppgraderinger
Les mer

God planlegging og fleksibilitet er suksessfaktor

Ofte er bygget i drift i byggeperioden, noe som ifølge Grimsø setter høye krav til fleksibilitet for å sikre at leietagerne blir minst mulig berørt under arbeidet.

– GK har lang erfaring med å gjennomføre rehabiliteringsprosjekter i bygg som er i bruk, og bruker løsninger som nattarbeid og midlertidige installasjoner for å minimere påvirkningen for leietakerne, sier Grimsø.

Manglende plantegninger og gammel bygningsmasse kan også gjøre jobben utfordrende, ifølge avdelingslederen.

– I gamle bygninger starter arbeidet derfor ofte med å prosjektere og rådgi i samarbeid med byggherre, i mangel på oppdaterte plantegninger. I GK bruker vi avansert teknologi som laserskanning og digitale verktøy for å kartlegge byggets faktiske tilstand, sier Grimsø, og legger til:

– Dette sikrer nøyaktig planlegging og reduserer risikoen for uforutsette problemer under rehabiliteringen.

Grimsø mener tidlig planlegging i samspill er en suksessfaktor.

– Samspillskontrakter innebærer at kunden og entreprenøren samarbeider tett for å finne de beste løsningene, sier Grimsø.

Se også:

Nordre gate 12 i Trondheim. Foto: HUS arkitekter
Nordre gate 12 i Trondheim
Les mer

Rehabiliterer sykehus i full drift

GK jobber blant annet med et prosjekt på Bærum sykehus hvor de skal bytte ut 14 ventilasjonsaggregater fra 1982 med moderne enheter som oppfyller dagens standarder for sykehusbygg. Målet er å sikre et trygt og energieffektivt inneklima for både ansatte og pasienter.

Arbeidet skal gjennomføres mens sykehuset er i full drift, noe som ifølge prosjektleder Iversen, krever nøye planlegging for å unngå nedetid.

– GK skal levere elektro, rør, ventilasjon, automasjon og bygningsmessige arbeider. Arbeidet startet i januar 2025, med overlevering første kvartal 2026.

– Her må vi ta hensyn til at sykehuset er i full drift og skal utføre akutte operasjoner samtidig som vi utfører arbeidet. For å håndtere dette, og ivareta de ansatte og pasientene bygger vi en provisorisk rigg på taket som kan kobles til ventilasjonssystemet, slik at det blir kun én dag med nedetid for omkobling, forteller Iversen.

Se også:

Bærum sykehus. Foto: Vestre Viken.
GK har signert en omfattende samspillskontrakt med Vestre Viken HF på Bærum sykehus
Les mer

Tilpass deg fremtidens arbeidsformer

Etterspørselen etter fleksible og teknologisk avanserte løsninger er stadig i vekst. Ifølge Prognosesenteret krever mange leietakere nå smartere løsninger som møter etterspørselen etter hybride arbeidsmetoder og økt digitalisering.

– Fleksible løsninger som møter behovet for hybridarbeid og smarte teknologier er ikke bare en luksus. Det er en nødvendighet for å holde byggene konkurransedyktige for framtiden, avslutter Grimsø.