Rekordmange velger yrkesfag. Nå vil også jentene være med

25. april 2025
54 prosent av årets Vg1-søkere har valgt yrkesfag. Det er den høyeste andelen siden 2013 og et tydelig tegn på at statusen til yrkesfag er i endring.

– Det er gledelig å se at flere søker seg til yrkesfag, og særlig til tekniske fag. Bransjen vår trenger mange flere hoder og hender i årene som kommer, sier Navneet Grewal Bajwa, Konserndirektør HR og HMS i GK.

Elektro og datateknologi opp med 4 prosent

Utdanningsdirektoratets søkertall for 2025 viser at hele 54 prosent av elevene som søker seg inn på videregående skole, har valgt yrkesfaglige utdanningsprogram. Blant de tekniske fagene er det spesielt stor vekst:

  • Teknologi- og industrifag: +7 %
  • Bygg- og anleggsteknikk: +5 %
  • Elektro og datateknologi (som blant annet rommer automasjonsfaget): +4 %

Flere jenter enn noensinne

Et gledelig funn fra årets søkertall er at antallet jenter som søker seg til de tekniske yrkesfagene øker. Selv om tallene fortsatt viser store kjønnsforskjeller mellom de tekniske fagene og de typiske helse- og oppvekstfagene, er det totalt sett flere jenter som har søkt seg til de tekniske utdanningsprogrammene enn noen gang før.

– Utviklingen går i riktig retning. Samtidig skal vi være ærlige på at kjønnsforskjellene samlet sett ikke har blitt mindre – rett og slett fordi så mange gutter søker seg til de mannsdominerte fagene. Så vi har fremdeles en jobb å gjøre, sier Bajwa.

Se også:

Bilde av konsernsjef i GK, Kim Robert Lisø, i samtale med ansatt i GK, tatt innendørs med planter i bakgrunnen.
Vi når ikke målet om 20 prosent kvinneandel i 2025
Les mer

Økt motivasjon blant elevene

På Røyken videregående skole utenfor Oslo merker man også et skifte i holdninger.

– Yrkesfagenes status har virkelig fått et løft. De fleste som begynner hos oss, har gjort et bevisst valg – og de har ambisjoner. Det gjør noe med motivasjonen. Når fagene får høyere anseelse, skjer det noe positivt i hele skolehverdagen, sier Tage Djupvik, faglærer ved automatiseringsfagene ved skolen.

Han tror også at foreldrenes syn på yrkesfag er i endring.

– Mange ser at yrkesfag i dag kan være veien til både jobb, videre utdanning og spennende karrierer.

Automatiseringsfaget. Ryggraden i det grønne skiftet?

Djupvik peker på at særlig automatiseringsfagene blir helt avgjørende når Norge skal gjennom store samfunnsendringer – som digitalisering, det grønne skiftet og energieffektivisering.

– Det hjelper ikke med ambisiøse klimamål hvis vi ikke har folk som kan gjøre jobben. De som utdanner seg innen elektro og automasjon nå, kommer til å spille en nøkkelrolle i årene som kommer, sier Djupvik, før han fortsetter: 

– Det kan se ut som at dette har nådd frem hos målgruppen da det både ved Røyken VGS og Strømmen VGS i Akershus har hatt en klar økning i antall søkere til Vg2 Automatisering. Noe som igjen fører til flere studieplasser.

Djupviks observasjoner resonnerer sterkt med det GK også ser ute i markedet.

– Vi ser en eksplosjon i behovet for kompetanse innen automasjon og styringssystemer. I GK skal vi doble antall ansatte innen byggautomasjon de neste årene, nettopp fordi dette blir en nøkkelfaktor i fremtidens bærekraftige bygg, sier Bajwa.

GK har allerede Norges største fagmiljø innen byggautomasjon og jobber aktivt med å tiltrekke seg nyutdannede fagarbeidere.

– Vi er avhengige av at flere velger tekniske fag, og at vi sammen klarer å utdanne og beholde nok kvalifiserte folk i årene fremover, understreker hun.

Se også:

Per Arve Ekle, divisjonsdirektør for Byggautomasjon i GK
Norges største fagmiljø innen byggautomasjon skal doble antall ansatte
Les mer

Mange vil inn – men for få lærlingeplasser?

Selv om søkertallene peker oppover, er ikke alt rosenrødt. Mange bedrifter, særlig utenfor de største byene, sliter med å finne nok lærlinger.

En undersøkelse fra Byggenæringens Landsforening viser at over halvparten av medlemsbedriftene har et udekket behov for fagkompetanse – særlig innen bygg, VVS, automasjon og elektro.

– Vi trenger flere bedrifter som aktivt viser frem mulighetene i sin egen virksomhet. Her kan også både skoler og foreldre være en enda sterkere pådriver, avslutter Bajwa.

Bli lærling i GK

Som lærling i Team GK får du varierte oppgaver og gode muligheter for egen utvikling.

EB-Hvorfor bli lærling i GK