Strømtyver herjer i norske næringsbygg: Kan spare millioner

29. oktober 2024
Syv av ti oppgir at energikrevende kilder som lys og ventilasjon står på når det ikke er mennesker til stede på arbeidsplassen, i ny undersøkelse. Eksperter mener byggeiere er nødt til å få bukt med energisløsingen i næringsbygg om vi skal nå klimamålene.

Ifølge undersøkelsen «Inneklima i arbeidslivet 2024» gjennomført av Respons Analyse for GK oppgir syv av ti yrkesaktive at det er en eller flere energikrevende kilder som står på unødvendig på arbeidsplassen. De vanligste energityvene er ifølge undersøkelsen PC-er og lys som står på når det ikke er mennesker til stede, etterfulgt av ventilasjonsanlegg, varme eller kjøleanlegg som går unødig. Daglig leder i Grønn Byggallianse, Mie Fuglseth, forteller at dette samsvarer med deres data.

– Vi gjennomfører årlig kampanjen «Fang energityven» hvor målet er å finne energityver både i næringsbygg og i offentlige bygg, og på den måten bidra til energieffektivisering og strømsparing. I 2023 ble 873.253 kvadratmeter bygningsareal gjennomgått og vi fant gjennomsnittlig et sparepotensiale på 4,45 kWh per kvadratmeter, sier Fuglseth.

Daglig leder i Grønn Byggallianse, Mie Fuglseth. Foto; Grønn Byggallianse.
Daglig leder i Grønn Byggallianse, Mie Fuglseth. Foto: Grønn Byggallianse.

For alt av yrkesbygg i Norge tilsvarer dette 575 GWh i året. Ifølge SSB sine beregninger er dette det samme som det årlige totale forbruket til cirka 35.000 husstander. Gitt at en kWh koster 127 øre, kan næringsbygg i Norge samlet spare ca. 730 millioner.

– Når vi fanger energityver, går forbruket og kostnadene ned på kort sikt, uten at det går ut over komforten. Ved å kutte denne unødvendige energibruken, kan vi frigjøre kraft til å elektrifisere andre deler av samfunnet. Slik bidrar energieffektivisering til å kutte i klimagassutslipp, og vi kan spare naturen for kraft- og nettutbygging, sier Fuglseth.

Se også:

– Det er mulig å kutte opptil 25 prosent av dagens energibruk i næringsbygg
Les mer

Mange bygg mangler moderne løsninger

Fuglseth mener økt kunnskap om energityver er viktig, og gjør at mange kan spare mye strøm med relativt liten innsats.

– Ofte koster det lite eller ingenting å kaste ut de energityvene som stjeler kilowattimer.

Fagleder innen energi i GK, Maria Korsgren, er enig og legger til at GKs undersøkelse viser at mange bygg fortsatt mangler automatiske tekniske løsninger.

– Bygninger står i dag for rundt 40 prosent av all energibruk i Europa. Ifølge NVE er energioppfølging, natt- og helgesikring av temperatur, styringssystemer for belysning og tiltak knyttet til ventilasjon blant de billigste og mest effektivitet tiltakene for å redusere energibruken. Dette ser vi også når vi er ute og analyserer kundenes bygg, sier Korsgren, før hun legger til: 

– For byggeiere bidrar slike tiltak til reduserte strømutgifter og økt bygningsverdi.