Kontaktperson
Brann i avfallsanlegg er et utbredt problem, ifølge en rapport fra det branntekniske kompetansesenteret RISE. På landsbasis må brannvesenet rykke ut for å slukke branner i renovasjonsbiler og avfallsanlegg nesten ukentlig, og rundt 85 prosent av avfallsbrannene skyldes brukte batterier som har blitt kastet i feil avfall, og hovedsakelig restavfall.
– Det er mange grunner til at avfallsbranner må reduseres. For det første kan de forårsake både umiddelbare og langsiktige negative konsekvenser for både liv, helse og planeten, sier Anders Haugsvær-Holst.
Han er daglig leder i BIR Bedrift, et avfallsselskap i BIR-konsernet som leverer tjenester til bedriftsmarkedet.
Brenner bort en viktig ressurs
En annen avgjørende grunn til å redusere avfallsbranner er at søppel som kunne vært brukt til nytte for samfunnet går tapt. Avfall kan både gjenvinnes, materialgjenvinnes, brukes som energikilde eller kompost gjennom biologisk behandling.
Ifølge Folkehelseinstituttet produserte vi 12 millioner tonn avfall i Norge i 2019, der 71 prosent ble gjenvunnet og omtrent 41 prosent av dette ble materialgjenvunnet.
Forsikringsselskaper har også gjort det mer krevende for private avfallsanlegg å få forsikring, og for de som er forsikret har forsikringskostnadene økt.
– Forsikringsselskaper stiller tydelige krav til etablering av slukkingsanlegg for at avfallsselskapene skal beholde forsikringen, forteller Haugsvær-Holst.
Investerte i ny brannsikkerhetsteknologi
Nylig investerte BIR Bedrift AS i et automatisk brannslukkingsanlegg for deres avfallshåndtering i Bergen. Som mange andre leverandører har også de hatt utfordringer med brann på grunn av feilsorteringer.
– Nå finnes avansert teknologi som kan bidra til å løse denne utfordringen. I samarbeid med den norske utstyrsleverandøren Elotec leverte GK et omfattende branndeteksjonsanlegg til oss i BIR Bedrift, sier Haugsvær-Holst.
Anlegget stod ferdig i høst, og har det aller nyeste innen brannsikkerhetsteknologi.
Oppdager brann mye tidligere
Poja Saleh, avdelingsleder i GK, forteller hvordan det nye anlegget fungerer:
– Anlegget bruker smarte sensorer og kunstig intelligens for å oppdage brann tidlig. Dette har blitt et av Bergens mest teknisk avanserte brann- og slokkeanlegg med vanvittig mange komponenter som snakker sammen.
Anlegget inneholder såkalt aspirasjon- og intelligent flammedeteksjon. Teknologien er i stand til å opprettholde høy sensitivitet samtidig som den kan filtrere bort uønskede alarmer, selv under ekstremt krevende miljøforhold.
– Aspirasjonsdetektorer fungerer ved å trekke inn luften kontinuerlig, filtrere den og analysere den for røykpartikler. Detektorene kan dekke store områder ved å strekke ut rørene, som fungerer godt i de omfangsrike avfallshallene til BIR Bedrift, sier Saleh.
Se også:
Resirkulerer brannslukkere med nytt luftrensningssystem
Les merTåler krevende miljøforhold
Adrian Andresen er markedssjef i Elotec. Han legger til at disse detektorene tåler miljøer med ammoniakk, fukt og kulde godt.
– Dette er noe vanlige røykvarslere ikke gjør. Styrken til systemet er store, åpne rom.
De intelligente branndetektorene fungerer godt i industrien der det kan være høye nivåer av støv, røyk eller annen forurensning som kan påvirke mer tradisjonelle detektorer.
– I tillegg til avfallshaller, er aspirasjonsdetektorene blant annet i bruk i industribygg som fjøs og gartnerier i landbruket, og fungerer utmerket i sterile miljøer som datasentre, lagerbygg og kontorlokaler, sier Andresen.
Kunstig intelligens forhindrer falsk alarm
– Intelligent flammedeteksjon bruker kunstig intelligens for å analysere flammer fra 0 til 550 grader, og gir ekstremt tidlig varsel på brann, fortsetter Andresen.
Teknologien kan skille mellom reelle tegn på brann og varm eksos fra maskiner eller kjøretøy, samt lysrefleksjoner, som kan utløse falske alarmer. Basert på risikovurderinger kan bedriftene også selv definere hvilke områder som skal overvåkes av systemet.
– Det gir ekstremt nøyaktig brannvarsling i sanntid, forteller Andresen.
Systemet sender varslinger til de som trenger å varsles. Det betyr at ingen mennesker trenger å aktivt overvåke systemet. Teknologien kan være et svært viktig verktøy for brannvesenet, som for eksempel kan få videostrømmen fra Bryggen i Bergen direkte inn til 110-sentralen.
– Det er viktig å tenke helhetlig i prosjekter for brannsikkerhet. Denne teknologien integrert med sprinkleranlegg eller brannslokkingssystemer gir en helhetlig tilnærming til brannsikkerhet, påpeker Saleh.
Endrer spillereglene innen brannsikkerhet
Fra GK sin side var kompleksiteten og størrelsen på anlegget noe av det som gjorde jobben spennende.
– Vi dro verdfull erfaring fra rapporten Sintef utarbeidet etter brannen ved ettersorteringsanlegget IVAR i Sandnes, hvor et nytt anlegg brant ned, sier Saleh.
Haugsvær-Holst forteller at flere leverandører innen elektro ble vurdert for BIR bedrift sitt nye brann- og deteksjonsanlegg.
– GK har vi jobbet med i mange sammenhenger før og de kjente vi godt til. De er en attraktiv samarbeidspartner å ha med på laget, sier han.
Aspirasjons og intelligent flammedeteksjon er en viktig del av moderne brannsikkerhetsteknologi. Ifølge Andersen kan det spille en avgjørende rolle i å oppdage og varsle om branner i en tidlig fase, slik at skader og tap av liv kan unngås.
– Utover å modernisere anleggene våre, jobber vi mye med informasjon og kommunikasjon for å skape holdningsendring blant kundene våre, sånn at vi kan unngå at litiumbatterier fra eksempelvis verktøy eller sparkesykler havner i avfallet i utgangspunktet, avslutter Andresen.
Se også: