Flere søkte sommerjobb i GK

22. august 2024
I år var det 479 studenter som søkte sommerjobb i GK. Dette er en økning på 74 prosent siden i fjor, og det nest høyeste antall søkere til sommerjobb som er registrert i GK noen gang.

– Dette er gode nyheter. Det vitner om at GK er en populær arbeidsgiver, og at mange unge ønsker å jobbe i byggenæringen. Det var mange gode kandidater i år – et luksusproblem for oss som arbeidsgiver, sier leder for rekruttering i GK, Linn Rannstad Neergaard. 

Hun forteller at det å ta inn sommerstudenter er svært verdifullt for selskapet, og bidrar til gjensidig læringsutbytte. 

– Studentene bidrar med fersk fagkunnskap og nye perspektiver. I tillegg er sommerstudenter nyttig for oss i et rekrutteringsperspektiv. Vi blir bedre kjent med kandidaten ved å jobbe sammen over tid, enn vi gjør gjennom intervjurunder. Vi får også vist frem bredden i vår kompetanse og mer av hva vi jobber med, sier Neergaard. 

Blant søkerne var det fem av studentene som fikk prøve seg som entreprenører i GK, fordelt på kontorene i Oslo, Trondheim og Tromsø. Vi har tatt en prat med tre av dem for å høre mer om hvordan det har vært å gå fra skolebenken til å prøve seg som prosjektingeniør på noen av landets mest spennende byggeprosjekter.

Carl Fredrik Melle

Carl Fredrik skal i august begynne på siste året på master i energi og miljø i bygg på OsloMet. 30-åringen fra Grefsen i Oslo har gjennom sommeren jobbet på hovedkontoret til GK på Ryen og vært utplassert på et rehabiliteringsprosjekt i Oslo sentrum.  

Les hele intervjuet med Carl Fredrik Melle

Hvordan har sommeren i GK har vært?

Det har vært utrolig lærerikt. Det har vært mye å gjøre og jeg har blitt kastet ut i nye utfordringer. Jeg er utrolig takknemlig for at jeg har fått være med på et rehabiliteringsprosjekt. Her har jeg fått mye god kunnskap og ansvar. 

Hvilke arbeidsoppgaver har du utført?

Den første uken fikk jeg følge med avdelingen som jobber med prosjektutvikling på hovedkontoret til GK. Her fikk jeg være med på diverse luftmengdeberegninger for aggregat og kalkulering av kjølebehov gjennom programmet Simien.

Videre fikk jeg jobbe på et rehabiliteringsprosjekt i Stortingsgata 22, der restauranten Dinner holder til. Her har jeg hatt oppgaver som oppfølgning av HMS på byggeplass, vernerunder, oppfølgning av underentreprenører, bestille diverse komponenter som brannspjeld og VAV spjeld til byggeplass, sørge for at ting blir tagget riktig og levert til riktig tid så prosjektet ikke stopper opp.

I tillegg har jeg jobbet med å sette sammen en FDV, som er dokumentasjon til forvaltning, drift og vedlikehold – en ganske stor jobb.

Én uke inn i prosjektet fikk vi besøk av konsernsjef i GK, Kim Robert Lisø, og resten av ledergruppen. Her var jeg med å holde en presentasjon om prosjektet. Det ble godt mottatt, og det var veldig gøy å få vise frem prosjektet.

Noe av det mest spennende med byggebransjen er å se at ting blir ferdig. Et prosjekt har mange ulike faser som er unike, og det blir morsomt å huske tilbake på at Stortingsgata alltid vil være mitt første rehabiliteringsprosjekt.

Hvordan er det å være i jobb versus å være student?

Det er helt klart en stor forskjell mellom arbeids- og studentliv. Det å få se faget i praksis og få knagger å henge kunnskapen på, vil ha utrolig stor verdi når jeg skal tilbake på skolen.

Å være få være sommervikar er også med på å danne et bilde av hva jeg kan forvente etter studiet, og legger føringer for hva jeg kunne tenke meg å jobbe videre med. Derfor syns jeg byggebransjen burde å ha flere praksisplasser. 

Kan du ta med deg det du har lært i GK videre?

Absolutt! Denne sommeren blir nok husket som et av lyspunktene i starten av karrieren. Jeg har fått økt motivasjon for å tilegne meg så mye faglig kompetanse som mulig videre i studiet og arbeidslivet. Byggebransjen har utviklet seg utrolig mye de siste årene og vil fortsette å utvikle seg med tanke på det grønne skiftet. Derfor er det alltid viktig å tilegne seg ny kunnskap om fremtidens bygg, enten det er rehabilitering eller nybygg. 

Ved å jobbe på et rehabiliteringsprosjekt ser man at ting kan dukke opp underveis, og man må finne løsninger på stedet. Med tanke på klimakrisen, blir det bare viktigere å ta vare på eksisterende bygningsmasse fremfor å bygge nytt. Kunnskapen jeg har fått av teamet i GK vil jeg definitivt få bruk for senere. 

Nøkkelverdiene til GK, INA (inkludere, nysgjerrig og ansvarlig) har også gitt meg mye å bevege meg etter. Under rehabiliteringsprosjektet har vi hatt fokus på å være inkluderende overfor hverandre, nysgjerrige på hva som skjer på byggeplass og ansvarlig for de ulike oppgavene vi påtar oss. Med et aktivt mål om å lære og være best, er vi opptatt av å gi hverandre konstruktiv kritikk underveis, slik at vi fortsetter å vokse. Dette er helt klart noe jeg tar med meg videre. 

Kan du anbefale andre studenter å søke sommerjobb i GK?

Ja! Dette er en meget god start på arbeidslivet. I GK har jeg lært utrolig mye og prøvd meg på ulike arbeidsoppgaver. Jeg har fått stor tillit fra kolleger og mye ansvar, noe som gjør jeg har lært masse. Anbefales på det sterkeste.

Amalie Midbøe Pallesen

Amalie er 23 år og kommer fra Stavanger. Hun har ett år igjen av bachelorgraden energi og miljø på OsloMet, og har gjennom sommeren jobbet på hovedkontoret til GK på Ryen.  

Les hele intervjuet med Amalie Midbøe Pallesen

Hvordan har sommeren i GK har vært?

Sommeren har vært utrolig lærerik og spennende. Jeg har blitt kjent med mange hyggelige mennesker og fått et innblikk i hvordan hverdagen etter studiene kan se ut. 

Hvilke arbeidsoppgaver har du utført?

Jeg har hovedsakelig jobbet med prosjektering på kontoret på Ryen. Her har jeg blitt bedre kjent i programvaren Revit, der jeg blant annet har modellert en skisse av et ventilasjonsanlegg i forbindelse med et rehabiliteringsprosjekt. 

Sammen med Carl Fredrik, som også er sommerstudent, har jeg utført luftmengde- og transmisjonsberegninger til ulike prosjekter. 

De siste to ukene i sommer har jeg være ute på en byggeplass i Oslo sentrum. Der samarbeidet vi med andre involverte parter i et rehabiliteringsprosjekt, og sørget for at fremdriften går mest mulig etter planen. 

Det har overrasket meg hvor mye forskjellig man kan møte på i løpet av en arbeidsdag. Man kan starte dagen med å svare på e-post, ha et møte for å gjennomgå et tilbud, deretter dra på befaring til et annet prosjekt, komme tilbake til kontoret for å rekke et nytt møte, og avslutte dagen med beregninger. Andre dager kan innebære å sitte på kontoret å modellere hele dagen. 

Hvordan er det å være i jobb versus å være student?

På mange måter er jobb- og studiehverdagen veldig lik. Man får ulike arbeidsoppgaver hvor man blant annet må gjøre beregninger, simuleringer, og fremdriftsplanlegging. Man samarbeider mye med kollegaer, og deltar i møter. 

Jeg trives godt med å være i jobb. Hverdagen har mer struktur og rutine sammenlignet med når man studerer. Det er også i mange tilfeller mer motiverende å fullføre arbeidsoppgaver i arbeid, enn hva det er på universitetet. Samtidig skal det sies at det er veldig behagelig med fleksibiliteten en har som student.

Kan du ta med deg det du har lært i GK videre?  

Det har vært utrolig spennende å lære mer om ulike ventilasjonssystemer og løsninger. Den praktiske erfaringen jeg nå har fra GK vil gjøre det lettere å forstå teorien når jeg kommer tilbake til studiene.

Jeg har lært meg å bruke verktøy som AutoCad, Revit og Solibri. Selv om vi kanskje kunne fått en enda mer grunnleggende innføring i bruken av disse verktøyene i oppstarten, har det aldri vært skummelt å stille spørsmål, og jeg har fått god hjelp fra kollegaer. Det har også vært veldig fint å kunne samarbeide og diskutere spørsmål med Carl Fredrik.

Kan du anbefale andre studenter å søke sommerjobb i GK?

Ja, GK er definitivt en arbeidsplass jeg kan anbefale til andre studenter! Det er en fin bedrift hvor det er mye sosialt som skjer, og jeg følte meg raskt hjemme på kontoret med de andre ansatte.

Pål Kristian Lein Braa

Pål Kristian er fra Stadsbygd i Trøndelag og skal i august begynne på siste året på bachelor i VVS-ingeniør ved NTNU i Trondheim. 24-åringen har gjennom sommeren jobbet på GK-kontoret i Trondheim og vært utplassert på flere rehabiliteringsprosjekter i området. 

Les hele intervjuet med Pål Kristian Lein Braa

Hvordan har sommeren i GK har vært?

Sommeren hos GK har vært veldig lærerik og variert. Jeg har blitt kjent med mange hyggelige kollegaer på tvers av ulike avdelinger. Det har vært nyttig å få se bredden i faget og få et innblikk i hva en VVS-ingeniør kan jobbe med. 

Hvilke arbeidsoppgaver har du utført?

Gjennom sommeren har jeg både jobbet sammen med de som driver med prosjektutvikling, og de som driver med rehabilitering ute på prosjekt. I prosjektutviklingsavdelingen har jeg fått være med på møter og befaringer i ulike faser av byggeprosjekter. Jeg har jobbet med luftmengdeberegninger, prosjektering i Revit og bruk av Solibri.

I avdelingen som driver med rehabilitering har jeg fått være med å montere ventilasjonsanlegg i ulike prosjekter, som Sjetne skole, Resman og Møller kompetansesenter. Jeg har også vært med på innregulering av ventilasjonsanlegg i nye leiligheter på Nyhavna. 

Det har vært spennende å få jobbe med hele prosessen, både være med å prosjektere et ventilasjonsanlegg, og deretter dra ut i felt å montere det jeg har prosjektert.

Hvordan er det å være i jobb versus å være student?

Etter å ha jobbet i GK har jeg fått større forståelse for hvor avhengige de ulike tekniske fagene er av hverandre, og hvor viktig det er at man kommuniserer godt på tvers av fag. På skolen ser vi ikke i like stor grad helheten i et byggeprosjekt, men man ser mer på hvert enkelt fag for seg selv. Derfor er praktisk arbeidserfaring helt gull verdt.

I tillegg er hverdagen mer strukturert når man er i jobb, da man har samme arbeidstid stort sett hver dag.  

Kan du ta med deg det du har lært i GK videre?

Helt klart. Å jobbe hos en entreprenør som GK er noe jeg kunne tenke meg i fremtiden, så denne sommeren har gitt meg verdifull erfaring.

Kan du anbefale andre studenter å søke sommerjobb i GK?

Absolutt. Jeg har selv fått komme med ønsker om hvor jeg helst vil jobbe, og fått spennende utfordringer og erfaringer som vil være veldig nyttig for videre studier og arbeidsliv. Opplæringen og hjelpen fra kollegaene i GK har vært helt topp. De har vært imøtekommende og hjelpsomme uansett hva det skulle være.

Student eller nyutdannet?

Vi i GK jobber for å bli et klimaforbilde, og vil ha med oss unge medarbeidere som vil jobbe mot en mer bærekraftig byggenæring.

EB-Skriv studentoppgave for GK