Årets sommerstudenter forteller: – Givende å føle at man er med å produsere noe

30. august 2023
I år fikk åtte studenter av totalt 276 søkere sommerjobb i GK. Vi har tatt en prat med tre av dem for å høre mer om hvordan det har vært å gå fra skolebenken til å prøve seg som prosjektingeniør på noen av landets største byggeprosjekter.

Sondre Horpen Sørli

Hvordan har sommeren i GK vært?

Jeg synes sommeren i GK har vært utrolig morsom og spennende. Jeg har nesten glemt bort at det er en betalt jobb, fordi det har vært så mye nye opplevelser og inntrykk. Jeg har blitt kjent med masse fine og flinke folk, og alle har vært kjempegira på å hjelpe. 

Hvilke arbeidsoppgaver har du utført?

Jeg har både jobbet med prosjektutvikling på Ryen og på det nye sykehuset i Drammen. Dette har gitt meg en god kombinasjon av teoretisk kontorarbeid, og mer praktisk tilnærming til faget ute på byggeplass. 

I prosjektutvikling har jeg fått bryne meg på reelle problemstillinger som å håndtere luftforurensning i et leilighetsprosjekt, og å beregne hvor mye man kan redusere klimagassutslippene ved å bruke brukte materialer kontra nye. 

På det nye sykehuset i Drammen har jeg vært med på tavlemøter, vernerunder og interne møter. Vi har fått låne iPad, og sjekket at 3D-modeller stemmer overens med utført arbeid. Det vært veldig spennende.

Hvordan er det å være i jobb vs. å være student? 

Det er mange likheter rundt det at man ikke alltid får til ting med en gang. Ingenting er kjempelett, samtidig som ingenting er umulig. Etter å ha vært i jobb forstår jeg også bedre at jeg på ingen måte er ferdig utlært etter utdannelse, men har masse igjen å lære i arbeidslivet.
 
Kan du ta med deg det du har lært i GK videre?  

Absolutt. Det er kult å se at beregninger, formler og dataprogrammer man bruker på skolen kommer til nytte i arbeidslivet. Også har det vært veldig fint å få prøvd ut ting jeg har lært på skolen i praksis. Mye av det jeg lærer på skolen gir mer mening nå som jeg har fått satt det i kontekst.  

Kan du anbefale andre studenter å søke sommerjobb i GK? 

Ja! Sommerjobb er alltid en verdifull erfaring, uansett hvilket selskap, men jeg vil nok anbefale litt ekstra å søke i GK. Selv om mange av de som jobber her har mye å gjøre har jeg aldri fått et nei, alle har hjulpet meg hva enn det har vært, noe jeg er veldig takknemlig for. Det at folk også har oppsøkt meg og spurt om jeg lurer på noe har vært veldig fint. 

Det er ikke alltid karakterer har alt å si, men også hvem du er som person, hvilken innstilling og energi du har. Jeg søkte, uten særlige forhåpninger og var kjempeheldig som fikk muligheten.

Jeg vet allerede at GK er et av stedene jeg kommer til å søke den dagen jeg er ferdig å studere.

Hanna Nergård Rogstad

 

Hvordan synes du sommeren i GK har vært? 

Det har vært ekstremt lærerikt og spennende. Etter å ha vært i GK i sommer har jeg virkelig fått øynene opp for byggebransjen. Mange med min utdannelse jobber med industri, vann eller vind-energi, men i bygg er det mange spennende problemstillinger. I tillegg er det stort potensiale når det gjelder å redusere energibruk og klimagassutslipp. Å jobbe med å gjøre bygg mer bærekraftige er avgjørende for å løse klimakrisen, og det føles derfor både viktig og motiverende. 

Hvilke arbeidsoppgaver har du utført?

Gjennom sommeren har jeg fått erfaring med alt fra å sette opp tilbud og beregne luftmengdekrav og omtrentlig pris på kanalsystem og ventiler, til å være med ut på byggeplass og oppleve hvordan det hele fungerer i praksis.

Jeg fikk blant annet være med en ventilasjonstekniker til Dora-bygget, et næringsbygg i Trondheim, hvor GK jobber med å montere ventilasjonsanlegg i kantinen. Det å få se hvordan teknikere jobber i praksis, og selv kjenne hvor tunge ventilasjonskanalene faktisk er, og hva som må til for å få de opp i høyden var veldig nyttig, og gir en bredere forståelse for faget. 

Hvordan er det å være i jobb vs. å være student? 

Etter å ha jobbet i GK denne sommeren har jeg blitt overrasket over kompleksiteten i faget. På skolen ser vi ofte på mindre isolerte problemstillinger, men i praksis må man se på hele prosessen fra aggregat til sluttprodukt. Man må tenke mer helhetlig og ta hensyn til alt fra byggekrav til kundens preferanser, samt hva som skal gjøres innen de andre tekniske fagene i byggeprosessen.

Det som er veldig deilig med å jobbe er at du faktisk er ferdig for dagen når du har levert det du skal og drar hjem. Som student har du alltid noe hengende over deg. Jeg ser veldig frem til å få et tydeligere skille mellom jobb og fritid når jeg skal ut i fast jobb.

Kan du ta med deg det du har lært i GK videre?  

Når jeg startet fikk jeg blant annet være med på et eksternt kurs i et program som heter Revit, dette brukes blant annet for å gjøre beregninger i prosjekteringsfasen, noe jeg garantert kommer til å bruke i arbeidslivet. 

Kan du anbefale andre studenter å søke sommerjobb i GK? 

Virkelig! I GK er det høyt under taket, man kan spørre om alt.

Jeg var veldig spent første dag, men følte fort at jeg var i gode hender. Jeg har fått bra oppfølging hele veien, og vi har hatt det mye gøy på jobb. Fagmiljøet i GK er veldig sterkt, her er det mange flinke folk man kan lære mye av.
 

Solveig Størdal Tveit

Hvordan synes du sommeren i GK har vært?

Sommeren i GK har vært veldig læringsrik. Spesielt har gode kollegaer og god oppfølging gjort at jeg har trivdes godt. Det har også vært mye sosialt som sommerfest, grillkurs og frisbeegolf, noe som har vært veldig kjekt!

Hvilke arbeidsoppgaver har du utført? 

Jeg var først to uker på hovedkontoret på Ryen. Der vi fikk jeg prøve meg i programmer som Revit og Simien, bli med på befaringer, og hjelpe til med aktuelle problemstillinger og oppgaver for kunder. Etter det ble jeg utplassert på det nye sykehuset i Drammen hvor jeg sammen med Sondre blant annet har deltatt på møter på byggeplassen, tatt støvprøver i kanaler, merket komponenter og aggregater, og gjort diverse oppgaver i programmet StreamBIM. Jeg har også fått lift-kurs til merkingen av komponentene, noe som var spennende å prøve seg på. 

Det har vært veldig interessant å se hvordan en byggeplass og samspillet mellom byggherre og entreprenører fungerer i praksis. 

Hvordan er det å være i jobb vs. å være student?

Å få prøve seg i arbeidslivet er noe jeg ikke ville vært foruten.

Man lærer så masse på kort tid samtidig som det er veldig givende å føle at man er med å produsere noe, jobben man gjør blir faktisk til noe.

Kan du ta med noe av det du har lært i GK videre? 

Absolutt. Jeg tror jeg har lært mer enn jeg selv innser denne sommeren. Det er ny input hver dag. Det å få en smakebit på arbeidslivet og få bedre forståelse av hva man faktisk kan gjøre etter fullførte studier har gitt mye motivasjon for siste tiden som student. 

Kan du anbefale andre studenter å søke sommerjobb i GK? 

Jeg vil anbefale alle som er interessert i faget og ønsker en variert hverdag å søke sommerjobb i GK. Man blir tatt veldig godt imot av hyggelige kollegaer, og får god hjelp. Her får man faktisk være med og prøve seg på reelle arbeidsoppgaver, noe som er veldig lærerikt og givende. 

Gjensidig læringsutbytte

Leder for rekruttering i GK, Linn Rannstad Neergaard, er glad for at studentene har trivdes i GK, og forteller at det å ta inn sommerstudenter er verdifullt for selskapet.

– Studentene bidrar med fersk fagkunnskap og nye perspektiver. I tillegg er sommerstudenter nyttig for oss i et rekrutteringsperspektiv. Vi blir bedre kjent med kandidaten ved å jobbe sammen over tid, enn gjennom intervjurunder. Vi får også vist frem bredden i vår kompetanse og mer av hva vi jobber med, sier hun.

Student eller nyutdannet?

Vi i GK jobber for å bli et klimaforbilde og vil ha med oss unge medarbeidere som hjelper oss å dra både GK og næringen i retning av en mer bærekraftig byggenæring.

EB-Skriv studentoppgave for GK