Postvegen 11 – Nordvestlandets mest moderne næringsbygg

Leveranse fra GK GK har levert ventilasjon, byggautomasjon og kulde til rehabiliteringsprosjektet i Postvegen 11.
Da Agri Eiendom og Breivika Holding AS skulle rehabilitere og utvide et næringsbygg i Breivika i Ålesund, bestemte de seg for å bygge det mest fremoverlente næringsbygget i regionen. GK har blant annet bidratt med energieffektive løsninger innen ventilasjon, kulde og byggautomasjon.

Det eksisterende kontorbygget i Breivika langs hovedåra inn mot Ålesund sentrum skal transformeres til et moderne næringsbygg og kobles til et nytt tilbygg på fire etasjer. Nye Postvegen 11 bygges som et passivhus, med fokus på robust materialbruk, tilrettelegging for godt inneklima og et lavt energibehov. Når bygget står ferdig i 2024 vil det blant annet inneholde butikklokaler, kontor, møterom, kantine, treningsrom, atrier og flere uteområder på taket. 

– Bygget er prosjektert med utgangspunkt i at vi skal søke om å bli BREEAM NOR Excellent-sertifisert, noe som innebærer at vi får det bygget på Nordvestlandet med høyest miljøsertifisering, sier Berit Westad, prosjektutvikler for Postvegen 11. 

I tillegg til at alt av bygningsmateriale er valgt med tanke på bærekraft, legger utbyggerne til rette for at også driften av bygget skal være fremtidsrettet. 

Berit Westad
Berit Westad

– Blant annet vil alt bioavfall bli håndtert med en egen container som komposterer og produserer pellets til takhagene, sier Westad, og legger til: 

– På takhagene blir det en kombinasjon av dyrkede arealer med spiselige vekster, som igjen kan brukes i kantinen.  

GKs leveranse:

GK har levert ventilasjon, byggautomasjon og kulde til det eksisterende bygget som skal rehabiliteres. Ventilasjonsleveransen har blant annet bestått av å montere ett nytt ventilasjonsaggregat med en samlet luftmengde på 12.000 m3/t og tilhørende kanalnett. 

– Et behovsstyrt ventilasjonssystem med sensorteknologi skal sikre et godt inneklima der og når det faktisk er behov. Automatikken sørger for at det ikke brukes unødig energi i områder uten tilstedeværelse eller der det allerede er tilstrekkelig god luftkvalitet og riktig temperatur. Det er brukt Lindinvent som er en meget energieffektiv ventilasjonsløsning, sier prosjektleder i GK, Ole Petter Breidablik.

Se også:

Dronning Eufemias gate 16.. Foto: Braathen Eiendom.
Slik sparer Braathen Eiendom energikostnader i Barcode
Les mer

Han forklarer at lav takhøyde har gjort at GK har måttet være løsningsorienterte når det kommer til montering av ventilasjonskanaler. 

– Vanligvis monteres kanalene over himlingen, men med en lavere takhøyde enn normalt måtte vi montere kanalen på undersiden av taket. For at kanalene skal være minst mulig sjenerende, ble de montert langs ytterveggen eller skjult med bekledning, sier Breidablik.

GK har også montert SD-anlegg. 

– Gjennom å bruke SD-anlegg med god oversikt over energiforbruket på bygget er det lettere å følge opp driftstider og teknisk avvik. Dette gjør at vi raskere kan identifisere feil på tekniske anlegg og utbedre dem løpende. Dette bidrar både til å forlenge levetiden på utstyret og reduserer energibruken, forklarer prosjektlederen.

Han forteller at GK også har installert en luft-til-vann-varmepumpe, som henter varme fra luften og fører denne over til byggets vannbårne system. 

– Dette er en energieffektiv løsning som reduserer strømkostnadene. Det varme vannet bidrar både til oppvarming av bygget, og sikrer tilgang til kaldt vann om sommeren og varmt vann på vinteren. 

Resultater:

Bærekraft har vært sentralt i prosjektet som ferdigstilles i 2024, og det ser ut som Postveien 11 når målsetningene om BREEAM NOR Excellent. 

– Ved å utnytte eksisterende bygningsmasse, og samtidig tenke energieffektive løsninger og gode bærekraftige materialer i nybygget, oppnår vi den nest høyeste BREAM-sertifiseringen, sier Westad.

Til tross for gode resultater har ikke utbyggerne tenkt å lene seg tilbake. Westad forteller at de også har fått støtte fra ENOVA til å utrede alternative løsninger til energilagring og hvilke økonomiske fordeler dette kan gi, både i Postvegen 11 og andre næringsbygg.

– Vi håper at vi ved bruk av mekanisk svinhjul eller kjemiske batteri, kan finne en økonomisk forsvarlig løsning hvor næringsbygg kan laste ned strøm om natten når den er rimelig, for å så ta den i bruk på dagtid, forklarer Westad.

Dette vil også ha stor betydning for å avlaste effekt-toppene på strømnettet og vil kunne bidra til redusert behov for utbygging av linjenettet.

– Vi er også i gang med å utrede forskjellige former for produksjon av energi som solceller, solfangere og vindturbiner og håper bygget i størst mulig grad kan bli selvforsynt med energi, sier Westad.

Se også:

Enova styrker satsingen på energieffektivisering i næringsbygg og borettslag
Les mer

Prosjektleder i GK, Ole Petter Breidablik, er imponert over den fremtidsrettede byggherren, og mener prosjektet har vært viktig påfyll i erfaringsbanken. 

– Prosjektet har vært preget av høye målsetninger, noe både vi og våre samarbeidspartnere har vokst mye på. Prosjektutvikler Berit Westad og eierne av Postvegen 11, Agri Eiendom, er en pådriver i regionen og jeg håper flere utbyggere kan la seg inspirere av de smarte løsningene, avslutter Breidablik.