
Kontaktperson
RESMAN er ledende innen reservoar og sporstoffteknologi. De har utviklet en løsning som bygger på kjemiske sporstoffer og gjør det mulig å blant annet finne ut hvor i en oljebrønn det er olje, gass eller vann. Dette er informasjon oljeselskapene benytter for å oppnå effektiv produksjon.
RESMANs hovedkontor huser sporstoffproduksjon, produksjon og toppmoderne laboratorier hvor analyser blir gjennomført. Selskapet har hatt laboratorium og hovedkontor i Trondheim siden de startet opp i 2005, og involverte GK da de ønsket seg et laboratorium som var enda bedre tilpasset driften deres.
– Vi har gjennomført flere ombygginger av kontoret og laboratoriet og oppdaget at ikke alle endringene har vært positive med tanke på å minske faren for smitte av sporstoffene fra produksjonen i egne lokaler. Vi ønsket derfor en løsning som minsket risikoen for smitte og samtidig ivaretok HMS og effektiv flyt i arbeidet, sier Office Manager i RESMAN, Unni Åldstedt Prestvold.
Løsningen ble å flytte laboratoriet for analyser over i eget lokale.
– Dette gav oss ledig areal som gjorde det mulig å bygge en ny og moderne løsning for sporstoffproduksjon, sier Prestvold.
Under planleggingen av ombyggingen var det også viktig for RESMAN å også ta høyde for en mulig videre utvidelse av produksjonen.
Se også:

Behovsstyrt ventilasjon sparer energi
Les merGKs leveranse:
GK har demontert alt luftteknisk utstyr og prosjektert nytt distribusjonsnett tilpasset ny planløsning. I tillegg har GK lagt til rette for fremtidig endring av planløsning. GK har hatt fokus på gjenbruk av kanaler der det har vært mulig og supplert med nye komponenter der det har vært nødvendig.
Sammen med RESMAN og Bryn Byggklima har GK også prosjektert en løsning med avtrekksrom. Avtrekksrommene baserer seg på stempelventilasjon og erstatter avtrekkskap som normalt brukes på denne typen laboratorium.
– I stedet for å kjøpe nye avtrekkskap har vi plassbygd seks rom, der vi har tilrettelagt med avtrekk over og under arbeidsbenk. Dette er en mer permanent installasjon og gir større fleksibilitet i bruk. I tillegg bruker rommene mindre energi og reduserer i større grad risikoen for at sporstoffer kommer på avveie, sier prosjektleder i GK, Arild Frostad.
Han forklarer at mens avtrekkskap med tilsvarende benkeplass, gjerne krever luftmengder over 3000 m³/h for å sikre et trygt arbeidsmiljø og beskytte ansatte mot kjemikalier, krever avtrekksrommene med stempelventilasjon, en vesentlig lavere luftmengde. I dette tilfellet mindre enn tredjedel, cirka 700 m³/h.
– Prinsippet er enkelt og ikke nytt, men løsningen er ikke vanlig i denne type produksjon. Det handler om at luften tilføres i arealet utenfor rommet, mens avtrekket står i vegg bak arbeidsområdet. På denne måten vil friskluften strømme gjennom rommet og «dusje» operatøren på vei til avtrekket. Dette reduserer risikoen for at ansatte blir eksponert for kjemikalier, forklarer Frostad.
Se også:

Renrom og renluftsteknikk
Les merDet er etablert to nye soner i laboratoriet med tre avtrekksrom i hver sone. I bakkant av hver sone er det etablert en teknisk korridor, der alt av luftteknisk utstyr er plassert. RESMAN har også en del støyende utstyr som er plassert i denne korridoren. Dette innebærer blant annet kompressorer og termostater.
– Dette har bidratt til mindre utstyr og støy i arbeids- og oppholdssonene, sier Frostad.
Resultater:
Rehabiliteringen ble utført med bygget i drift og delt inn i tre byggetrinn. Det var en stram fremdrift, med behov for hurtige avklaringer og samarbeid på tvers av fag.
– Jeg vil berømme RESMAN som var veldig løsningsorientert og utviste stor fleksibilitet. Koteng Eiendom sto for byggeledelsen, og styrte prosjektet effektivt og godt innenfor rammene, både med tanke på tid og økonomi. Resultatet har blitt meget bra, men hadde ikke vært mulig uten det gode humøret og samarbeidsviljen til alle utførende entreprenører, sier prosjektlederen i GK.
Det nye laboratoriet til RESMAN har vært i bruk siden november 2024, og Prestvold i RESMAN angrer ikke på at hun tok sjansen på den nye løsningen til GK.
– Så vidt jeg vet er det første gang noen har benyttet dette ventilasjonsprinsippet i en så stor skala, i en slik type laboratorium. Opplevelsene til våre ansatte har vært utelukkende positive.
Med tanke på ergonomi er rommene mye bedre å jobbe i, med mer plass og bedre oversikt. I tillegg bidrar det effektive avsuget i veggen til å redusere eksponeringen for kjemikalier, sier Prestvold, og avslutter:
– GK har vært gode rådgivere fra start og kommet opp med kreative og velfungerende løsninger.