En varmtvannsbereder er ganske enkelt en tank av metall med et elektrisk varmeelement inni. Vann tappes inn tanken, varmes opp og lagres til vi har bruk for det. Når vi oppbevarer vannet på tanken, oppstår det varmetap. Varmen sniker seg sakte, men sikkert, ut av vannet og ut i rommet utenfor berederen. Moderne varmtvannsberedere er derfor isolert på utsiden.
Den mest merkbare forskjellen på en ny og gammel varmtvannsbereder er nettopp isolasjon og varmetap. En 20 år gammel bereder vil typisk ha dobbelt så stort varmetap som en som er ny og moderne. Nye varmtvannsberedere er bedre isolert, slik at de holder bedre på varmen.
Forbruk av varmtvann og strømpriser påvirker naturligvis regnestykket, men for de aller fleste vil det å bytte ut en gammel varmtvannsbereder være en smart investering.
Risiko øker med alderen
Varmtvannsberedere har også begrenset levetid. Selve tanken kan ruste og pakninger og ventiler kan bli ødelagt av tidens tann. Da øker risikoen for lekkasjer som kan forårsake kostbare vannskader i boligen.
Det er vanskelig å si nøyaktig hvor lang levetid du bør forvente av en varmtvannsbereder, men en god tommelfingerregel er å bytte den etter 20 år.
Se også:
Lekkasjestopper – god og billig forsikring
Les merVannstopper er et smart sikringstiltak
Varmtvannsberedere skal helst stå fritt i et rom med sluk i gulvet. Dersom de er plassert inne i kjøkkenskap eller står i et rom uten sluk, bør de ha påmontert elektronisk vannstopper.
Rørvakt – hjelp døgnet rundt
Flere av GKs avdelinger tilbyr rørvakt som kan hjelpe deg umiddelbart dersom det oppstår en akuttsituasjon. Vi har vakttelefon som er betjent mellom kl. 15 om ettermiddagen og kl. 07 om morgenen, samt 24 timer i døgnet i helgene.
Vi har rørvakt på følgende steder: Gjøvik | Grenland | Gudbrandsdalen | Hamar | Lillehammer | Trøndelag