Martin trives aller best når byggene er virkelig store, når han får bidratt til å kutte klimagassutslipp og ikke minst når GK er med på å pushe grensene for hva som er teknologisk mulig.
I front av bærekraftsutviklingen
– På masteren i energi og miljø tok jeg en fordypning i industriell prosessteknikk og har kanskje blitt preget av det, forteller Martin Righetti Nilsen, salgsingeniør i avdeling for prosjektutvikling i Stor-Oslo.
Jeg liker nemlig aller best når vi bidrar inn til nye, store industribygg. Det er noe eget med dimensjonene.
Martin jobber med ventilasjon i bygg, og er involvert tidlig i byggeprosjekter. Om det så er skoler, barnehager, idrettshaller eller industribygg, har de alle et par ting til felles.
– Ventilasjonen skal naturligvis være god, men det vi jobber mest med er å gjøre byggene så energieffektive som mulig, og det helst til en lav kostnad.
Bærekraftige løsninger
For å hjelpe kunder med å ta bærekraftige valg, har GK begynt å regne på klimagassutslipp.
– Vi jobber nå med et utvikle et verktøy som gjør oss i stand til å levere et klimagass-regnskap på alle tilbud til våre kunder. Det vil gjøre det enklere for dem å vurdere utslipp sammen med pris. I dag er pris fort avgjørende, men fremover kommer utslipp til å veie tyngre, det er vi overbevist om.
For Martin var GKs satsing på bærekraft avgjørende for at han valgte å søke seg til dem.
– For meg er det viktig å jobbe i en virksomhet som har en tydelig miljøprofil, det gir meg en egen motivasjon å vite at jeg hver dag bidrar til å dra lasset i riktig retning. Jeg opplever at GK virkelig er frempå.
Neste skritt
I et prosjekt knyttet til produksjon av hydrogen har Martin vært med på å flytte grensene for hva som er mulig.
– De siste månedene har jeg jobbet på et prosjekt der vi renser luften i forbindelse med slambehandling i produksjon av hydrogen. Der pusher vi virkelig teknologiens grenser, og det er skikkelig gøy. Og så er det enorme dimensjoner, da. Det er rått.
I Norge står sektoren for 15 prosent av utslippene, og åpenbart må en reduksjon til om vi skal nå den nasjonale målsettingen om 50 prosent reduksjon i klimagasser innen 2030
Martin mener at det å pushe grensene er viktig, gitt avtrykket til bygg- og anleggsbransjen. På verdensbasis står bygg- og anleggsbransjen for cirka 40 prosent av energi- og prosessrelaterte utslipp – og trenden er faktisk økende.
– I Norge står sektoren for 15 prosent av utslippene, og åpenbart må en reduksjon til om vi skal nå den nasjonale målsettingen om 50 prosent reduksjon i klimagasser innen 2030, og ikke minst 90-95 prosent innen 2050.
Martins virkeområde VVS står for hele 20 prosent av utslippene i nybygg, og mer enn det dobbelte ved rehabilitering av bygg.
– Trenden går mot mer rehabilitering og mindre nybygg, så her er det mye å hente. Jeg er heldigvis med i et FoU-prosjekt som heter Grønn VVS, der GK er partner. Det er nok et bevis på at jeg har landet på rett hylle, i et selskap som mener alvor når det kommer til bærekraft.
Vennlighet og variasjon
I tillegg til bærekraft og spennende byggeprosjekter, er det arbeidsmiljøet og variasjonen som skaper høy trivsel i Martins arbeidshverdag.
– Vi har en veldig god stemning på kontoret, veldig inkluderende og god takhøyde. Og så skjer det mye sosialt. I dag skal vi spille frisbee-golf, i forrige uke hadde vi grillkurs med avdelingen og lørdagen før der var det sommerfest. Det er nesten så det blir for mye av det gode, sier Martin lattermildt.
Variasjonen i arbeidshverdagen er også noe Martin setter høyt.
– Det er ikke mange dager som er like. Én ting er nå at det er ulike prosjekter, med en barnehage den ene dagen og et industribygg den andre, men det er også en fin kombinasjon av å sitte på kontoret, være i kundemøter og ute på byggeplassen. Å bare sitte foran PCen fra åtte til fire hver dag hadde jeg ikke likt så godt. Det slipper jeg heldigvis.