Derfor bør du bli automatiker

Sebastian Lillerud, automatikerlærling i Oslo.

Har du interesse for data, gaming og teknologi? Kanskje du også liker å jobbe praktisk med å koble ting sammen, skru, mekke og bruke verktøy? Da er det stor sannsynlighet for at automasjon er den perfekte yrkesveien for deg.

Ikke bare har du muligheter til å jobbe med noe du interesserer deg for, det er også et stort behov for folk med automasjonskompetanse i årene framover. Med denne utdannelsen har du derfor mange jobbmuligheter og du blir ettertraktet på arbeidsmarkedet.

Dette gjør en som jobber med automasjon:

En automatiker monterer, overvåker og vedlikeholder tekniske systemer i ulike anlegg innen bygg eller industri. I moderne bygg er automasjon selve hjernen i bygget, og som automatiker i byggenæringen sørger du for at de ulike tekniske områdene snakker sammen, slik at det blir et godt inneklima for de som oppholder seg der, og energien utnyttes best mulig. Det er bra for miljøet og for lommeboken til de som eier bygget.

Som automatiker kan du jobbe fysisk ute i felt og fra kontor, med pc som verktøy. Det er muligheter til å jobbe med IT-systemer og programmering, du kan jobbe med å designe systemer, eller med mer praktiske oppgaver som montering, kontroll og vedlikehold av systemer ute på prosjekter. 

En automatiker kan jobbe innen alle typer industrier eller bedrifter som bygger, reparerer og vedlikeholder automatiske anlegg og maskiner. Dette kan for eksempel være arbeid på produksjonsfabrikker, i byggenæringen, innen olje og gass eller i mekaniske og kjemiske bedrifter. Det er mange jobbmuligheter innen automasjon, noe som gjør at du stort sett kan jobbe i nærheten av der du er oppvokst eller selv ønsker å bo.

Erlend Haugeland, automatiker i GK. Fra Arendalsuka 2023.

Erlend valgte automatikk på vg2

Les hvorfor her

Et fagbrev innen automatisering gir mange fordeler!

 

rocket
Det er mange jobbmuligheter

Et mer digitalt samfunn, og høyere krav om grønn omstilling har gjort at etterspørselen etter ansatte med automasjonskompetanse har eksplodert de siste årene. Med fagbrev i automasjon sitter du på en kompetanse som arbeidsmarkedet har et stort behov for, i dag og i årene fremover.

arrow-diverge
Mange utdanningsmuligheter

Du har mange muligheter til å utdanne deg videre om du vil. Du kan gå på fagskole, ta mastergrad, doktorgrad eller bli yrkesfaglærer, ingeniør eller prosjektleder. Du kan også justere kurs underveis og ta nye fagbrev.

piggy-bank
Du kan tjene penger fra ung alder

Med fagbrev får du tidlig arbeidserfaring, lønn under utdanning og du kommer deg raskt ut i jobb. Da kan du for eksempel etablere deg tidligere på boligmarkedet, gjøre investeringer/sparing, eller kanskje kjøpe en bil.

Ikon - tommel opp
Gode arbeidsbetingelser

Som automatiker kan du jobbe både i de store byene og på mindre steder. Siden mye skjer over PC er det muligheter for å jobbe hjemmefra. Du kan jobbe innenfor normal arbeidstid om du vil, eller inngå i vaktordninger og jobbe kveld og helg.

sprouts
Du kan gjøre en viktig og meningsfull jobb

Du kan jobbe med digitaliseringen av samfunnet, og effektive løsninger som gjør at bygg og maskiner ikke bruker mer energi enn nødvendig. Det er viktig for grønn omstilling.

Les også: Etterspørselen etter automasjonskompetanse har eksplodert de siste årene (NHO)

EB-Hvorfor bli lærling i GK

Les mer om lærlingplass i GK

Les mer

Erlend Christian Dalian Haugeland, fotografert under skole-NM i automasjon i Kristiansand i 2022.

Spørsmål og svar med Erlend 👷🏼‍♂️

Erlend Christian Dalian Haugeland har fagbrev i automatisering og startet som automatikerlærling i GK, før han ble fast ansatt som automatiker. Finn ut mer om hvorfor han valgte automatikk i vg2, og hvordan han trives i GK 👇🏽


 

Hvorfor valgte du automasjon?

Jeg var nysgjerrig på å utvide fagkunnskapen min. Byggautomasjon var en bransje som ikke så mange kjenner til, så jeg tenkte det kunne være spennende å prøve noe som ikke alle andre velger. Jeg ble veldig positivt overrasket. Innen byggautomasjon får du programmere, koble og holde på med mekanisk arbeid. Jeg syntes det er spesielt gøy å programmere, eller finne løsninger gjennom PC-en. Dette er nok ikke noe alle arbeidsgivere tilbyr i andre bransjer, selv om man er automatiker.

Hva er det beste ved å jobbe med byggautomasjon?

Det jeg liker best med jobben er at jeg får mye varierte arbeidsoppgaver. I starten var det litt mye å sette seg inn, men variasjonen er noe jeg virkelig verdsetter nå i ettertid. Det holder meg nysgjerrig og motivert.

Hvilke egenskaper er viktig for en som skal jobbe med automasjon?

For å jobbe innen automasjon er kanskje det viktigste å være nysgjerrig. Så lenge man er interessert og nysgjerrig, så får man til det meste.

Vår bransje dreier seg mye om feilsøking og retting av feil, og da er det viktig å være tålmodig og faglig interessert.

Hvordan ser en typisk arbeidshverdag ut for deg?

Arbeidsdagene er veldig varierte. Det kan være alt fra å starte opp ventilasjonsaggregater, bygge om eldre ventilasjonsanlegg, sikre god luft og lystring i bygg eller jobbe med programmering og justering av systemene. Men i utgangspunktet starter dagen på ett prosjekt eller hos en kunde. Hvis jeg er på en mindre jobb, pleier jeg som regel å være ferdig med denne til rundt lunsj. Da reiser jeg til kontoret og har lunsj med kollegaer, før jeg reiser ut på neste jobb. Når jeg jobber på større prosjekter, så blir jeg som regel på bygget frem til jeg reiser hjem rundt klokken 15.

Jeg trives best når jeg kan legge opp dagene mine opp selv, slik at jeg i stor grad kan bestemme hva jeg skal gjøre til hvilken tid.

Gode kollegaer gir #superkrefter

Hos oss får du jobbe med å få bygg til å leve og fungere. Du er sjelden alene om å fikse ting, og de gangene det bare er deg selv ute på oppdrag, har du alltid et lag av kollegaer i ryggen som du kan lene deg på og spørre om hjelp. Vi jobber ikke alltid på samme oppgave, men vi er alltid et lag. Vår #superkraft er 3000 ansatte som drar i samme retning.

Finn ut mer om Team GK
#SuperHenrik
EB_TeamGK-fra rørlige portretter

Gjennom et skreddersydd utdanningsprogram kan du nå bli automasjonsingeniør i GK!